türkiye’de kumar yargı yetkisi örnek 12

İşyeri Kapatma Kararları ve İptali Kulaçoğlu Hukuk Bürosu

Eğer uygulayıcının kasıtlı olarak zarar verdiği tesbit edilebiliyorsa bu durumda kısas uygulanacağı veya diyet ödeneceği şeklinde farklı görüşler ileri sürülmüştür\. Kazançlarını anında çek, hızlı ve kolay işlemlerin keyfini sür. paribahis\. Genel olarak ceza suçlunun ölümü, hak sahibinin affetmesi, tövbe, iyi halin görülmesi, zaman aşımı ve sulh sebeplerinden biriyle hükümden veya infazdan önce veya cezanın infazı esnasında düşebilir. Öte yandan şüphe, hadlerde cezanın düşmesinde büyük bir role sahipken ta‘zîr cezalarında zann-ı gālibe itibar edilmesi şüphenin cezanın düşmesindeki rolünü azaltmaktadır. Yine aynı sebeple hadlerden farklı olarak davacının vekil tayin etmesi ve kendisinin gıyabında vekilin onun hakkını alması câiz görülmüştür. Kul hakkının galip geldiği suçlarda ancak hak sahibinin affıyla veya sulh yoluyla ta‘zîr cezası düşebilir; başkasının af yetkisi bulunmadığı gibi bazı istisnalar dışında ölüm, tövbe ve zaman aşımı ile de ceza düşmez. Allah hakkının galip olduğu suçlarda ise yönetici veya kadının af yetkisi bulunur, ayrıca tövbe ve zaman aşımı cezanın düşmesinde rol oynayabilir. İdari para cezaları, idari düzene aykırılık nedeniyle, doğrudan doğruya idari mercilerce verilen yaptırım kararlarıdır. Yaptırım olarak bir miktar paranın zorla alınmasını içeren bu ceza niteliğindeki kararlar, yargı organına başvurulmaksızın idarece alınır ve uygulanırlar.

Robespierre, Kralın idamını kamu yararına bir önlem ve ulusal yazgının bir gereği ve özgürlük girişimi olarak nitelediğinden, okuduğu iddianameye göre yargılanmasını ve avukatlar tarafından savunulmasını istemedi. Fransa’nın ve Fransız Milletinin iyiliği için, bu zor yol tercih edilmeli idi. Sonuçta Robespierre’nin istediği oldu ve Kral, kendisini suçlayan iddianameye karşı yargılanmadan ve savunmasını yapamadan öldürüldü. Ne var ki; Fransa’nın ve Fransız Milletinin iyiliği için bunu isteyen Robespierre de bir sene sonra aynı akıbete uğramaktan, kendisini savunamadan ve yargılanmadan giyotinle idam edilmekten kurtulamadı. Bu yazımızda; tek veya belirleyici delilin tanık beyanı olduğu durumlarda adil/dürüst yargılanma hakkı kapsamında korunan tanık sorgulama hakkına ilişkin riayet edilmesi gereken usuli güvenceler, mahkeme kararları çerçevesinde incelenecektir. Hükümlünün koşullu salıverilme tarihinden daha önce ceza infaz kurumu dışına çıkabilmesine imkan sağlayan denetimli serbestlik müessesesinin temel şartları, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun (İnfaz Kanunu) m.105/A’da düzenlenmiştir. Ayrıca; İnfaz Kanunu Geçici m.6 ve Geçici m.10 hükümlerinde de, denetimli serbestlik süreleri ile ilgili geçici düzenlemelere yer verilmiştir. Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği m.77 ila 88’de, denetimli serbestlikle ilgili İnfaz Kanunu hükümlerinin uygulanmasını sağlamak üzere ayrıntılı hükümler yer almaktadır.

  • Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen Cumhurbaşkanı, seçim kararı alamaz.
  • (2) Kararlarda, başvurulabilecek kanun yolu, süresi, mercii ve şekilleribelirtilir.
  • İstedim ki, gelecekte, bir gün birileri çıkıp da bu değişikliği eleştirirlerse, adımı, bu değişikliğin kabul edilmesi safhasında susan anayasa hukukçularının arasında anmasınlar.

G) Bu Kanunun 6 ncı maddesi, 250 nci madde kapsamına giren suçlara bakanağır ceza mahkemeleri hakkında uygulanmaz. E) Mahkeme, duruşmanın düzen ve disiplinini bozan sözlü veya yazılıbeyan ve davranışlar ile mahkemeye, mahkeme başkanı veya üyelerden herhangibirine, Cumhuriyet savcısına, müdafie, tutanak kâtibine yahut görevlileretahkir veya hakaret oluşturan söz ve davranışlar hakkında yayım yasağıkoyabilir. (2) Kanun yolu muhakemesinde davaya katılma isteğinde bulunulamaz.Ancak, ilk derece mahkemesinde ileri sürülüp reddolunan veya karara bağlanmayankatılma istekleri, kanun yolu başvurusunda açıkça belirtilmişse incelenipkarara bağlanır. (2) İşlenen suçun etkisiyle psikolojisi bozulmuş çocuk veya mağdur, busuça ilişkin soruşturma veya kovuşturmada tanık olarak bir defa dinlenebilir.Maddî gerçeğin ortaya çıkarılması açısından zorunluluk arz eden hallersaklıdır. (3) Davayı görmekte olan mahkeme, zorunluluk olmadıkça, büyükşehirbelediye sınırları içerisinde bulunan şikâyetçi, katılan, sanık, müdafi veyavekil, tanık ve bilirkişilerin istinabe yoluyla dinlenmesine karar veremez. Tutanak, adlî kollukgörevlisi, Cumhuriyet savcısı veya sulh ceza hâkimi ile hazır bulunan zabıtkâtibi tarafından imza edilir.

Hatta bu mesajlar, vekillerin birbirlerine sözlü ve fiili saldırılarına dönüşmüş …. I- GirişKişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı′nın ilk hali, kişisel verilerin korunması ve dokunulmazlığı hakkı yönünden daha olumsuz hükümler içermekte idi ki, Tasarının ilk halini daha önce inceleyip tartışmıştık. Bu yazımızda, Tasarının ilk hali ile son halini karşılaştırmalı incelemek yerine, kişisel verilerin korunması … Mahkeme kararı olmadan, milli güvenliği ve kamu düzenini ilgilendiren konularda internet sitelerine 4 saat içinde erişim engelleme yetkisi veren düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından geçen yıl Ekim ayında iptalinin ardından şimdi de engelleme yetkisinin Telekomünikasyon İletişim Başkanı yerine bakan veya başbakan … 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, karayolu trafiğinin bir düzenle gerçekleşmesi, ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı kazaların önüne geçilebilmesi, bu kapsamda tehlikenin önüne geçilip zarar oluşmaması amacıyla birçok idari suç veya cezaya yer vermiştir. Vergi Usul Kanunu m.359/a veya b’nin, yani suça konu aynı fiilin birden fazla işlenmesi ise dikkat çekicidir. Çünkü burada, aynı fiille birden fazla farklı suç işlenmemiş, aynı suç işlenmiştir. Mala karşı işlenen suçlarda etkin pişmanlığın TCK m.168’de tanımlandığı görülmektedir. Cebir veya tehdidin unsur olduğu yağma suçundan dolayı etkin pişmanlıkta, malvarlığına karşı işlenen diğer suçlara göre daha az ceza indirimine gidildiği görülmektedir. Esas olan; kişi hak ve hürriyetlerinin korunması, bunlara kısıtlama getirilecekse de “Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması” başlıklı Anayasa m.13’de öngörülen unsurların uygulanmasıdır.

Soruşturma aşamasında hakim kararlarından olan tutuklamaya ve kovuşturma aşamasında mahkeme kararlarından olan hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına karşı itiraz kanun yoluna başvurulabilir. Burada geçen itiraz kanun yolu ile CMK m.308 ve m.308/A’da düzenlenen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve bölge adliye mahkemesi cumhuriyet başsavcılığının itiraz kanun yolları sadece isim olarak benzer olup, ilki olağan ve ikincisi de olağanüstü kanun yolu olmak üzere birbirinden farklıdır. TCK’da suç tiplerine özel hükümler kısmında bir hüküm halinde yer verilirken, hakaret suçunda farklı olarak suç 125. Maddede tanımlanmış, devamı maddelerinde ise hakaret suçu ile ilgili değerlendirilmesi gereken belirli durumlara ilişkin özel düzenlemelere yer verilmiştir. TCK m.125 hükmünde hakaret suçu tanımlanırken, TCK m.126’da hakaret suçunun mağdurunun belirlenmesine ilişkin düzenleme öngörülmüş, 127. Maddede hakaret teşkil eden isnadın ispatına ilişkin hükme yer verilmiştir. TCK m.128’de iddia ve savunma dokunulmazlığı kapsamında hakaret suçunun işlenmesine ilişkin cezasızlık hali öngören norma yer verilmiş, 129.

Umarım bu sektör en kısa zamanda daha öngörülebilir bir çalışma ortamına ve aydınlık bir geleceğe doğru yol alır. Sürecin sancılı olmasında Fransa Spor Bakanı’nın E-sporu bir spor dalı olarak görmemesi oldukça etkili olmuştur. Ancak devam eden süreçte ülkede e-sporun tanınması yönünde yasal düzenlemeler tamamına erdirilmiştir. Bilinmelidir ki, derin ve geniş bir kargaşa ve buhrana sürüklenmeye çalışılan ülkemizin içine girdiği sarmalda, milliyetçi bir tavırla merkeze tutunamayanlar, merkez kaç kuvvetinin etkisi ile kaçınılmaz bir şekilde, tarihin çöplüğüne savrulacaklardır. Böyle bir durumun Türkiye’nin içinde yol açacağı sonuçların neler olacağını tahmin etmek de güç değildir.

(2) Bu hususta yapılacak çağrı bakımından tanıklara ilişkin hükümleruygulanır. (2) Mahkeme başkan veüyelerinden hiçbiri herhangi bir konu veya sorun üzerinde azınlıkta kaldığınıileri sürerek oylamaya katılmaktan çekinemez. (2) Mahkeme başkanı, mahkemesinde staj yapmakta olan hâkim ve avukatadaylarının müzakere sırasında hazır bulunmalarına izin verebilir. (3) Bilimsel görüşlere ilişkin açıklama, bu Kanunun 68 inci maddehükümlerine göre yapılır. (2) Açıklama ve görüş veya rapor bir kurul tarafından verilmişsemahkeme, kurulun görüşünü açıklamak üzere görevi, üyelerden birine vermeyikurula önerebilir. (2) Tanıklıktan çekinebilecek olan kişi, duruşmada tanıklıktançekindiğinde, önceki ifadesine ilişkin tutanak okunamaz. (4) Katılan, yalnız kişisel haklarını ispat için gösterdiği delildenvazgeçebilir. (3) Cumhuriyet savcısı ile sanık veya müdafii birlikte rızagösterirlerse, tanığın dinlenmesinden veya başka herhangi bir delilin ortayakonulmasından vazgeçilebilir. (2) Engelli olan sanığa veya mağdura, duruşmadaki iddia ve savunmayailişkin esaslı noktalar, anlayabilecekleri biçimde anlatılır. (4) Yukarıdaki fıkralar içeriğine göre sanığın aynı anda görüntülü vesesli iletişim tekniğinin kullanılması suretiyle sorgusunun yapılabilmesiolanağının varlığı hâlinde bu yöntem uygulanarak sorgu yapılır.


投稿日

カテゴリー:

投稿者:

タグ:

コメント

コメントを残す

メールアドレスが公開されることはありません。 が付いている欄は必須項目です